Daarom Dragen

Het dragen van een baby of peuter heeft vele voordelen:

Praktisch
Wanneer een kind gedragen wordt, heeft de ouder de handen vrij voor een ouder kind, was opvouwen of de hond uitlaten. Dragen kan ook gecombineerd worden met een buggy voor een ouder kind, zodat er geen duowagen aangeschaft hoeft te worden. Ook scheelt het in winkels en openbaar vervoer: geen gedoe met wagens die net wel (of net niet) tussen de kassa's of de deuren van de treincoupé passen. En: met een babydrager zijn bergen, sneeuw of strand geen probleem meer.

Goed voor de baby
Baby's vinden het fijn dicht bij de ouder te zijn, en het is ook nog eens goed voor ze. Baby's die veel gedragen worden, zijn rustiger, hebben minder stress en huilen aanzienlijk minder: de geur en de hartslag spelen daar een belangrijke rol bij. Door het huidcontact wat er vanzelf is bij het dragen, komen er hormonen vrij bij de baby en bij de moeder, die helpen bij de hechting tussen moeder en kind. Het is ook makkelijker om de signalen van de baby goed te leren kennen en op te pikken wanneer een baby zo dichtbij gedragen wordt. Wanneer er borstvoeding gegeven wordt: dragen stimuleert de aanmaak van moedermelk!

Lichamelijke ontwikkeling
Ook voor het lichaam van de baby is dragen goed: de kikkerhouding is de natuurlijke houding voor een baby. De ontwikkeling van de heupen is gebaat bij deze houding en ook de wervelkolom wordt zo het minst belast. De bewegingen die de ouder maakt tijdens het dragen helpen de baby om te oefenen met het gebruiken van spieren en evenwicht.

Rustig kennismaken met de wereld
Tijdens het dragen maakt de baby op een prettige manier kennis met de wereld. Op ooghoogte met andere mensen, in plaats van liggend op de rug (met uitzicht op de lucht) of zittend ter hoogte van volwassen knieën. Baby's leren het meest door te kijken naar de reactie van de ouder op verschillende mensen en situaties. En als het even te druk wordt of niet prettig voelt, kan de baby gemakkelijk bij de ouder wegkruipen.

Fijn voor onrustige baby's
Dragen is extra fijn voor baby's die veel huilen, onrustig zijn of darmkrampjes hebben. Door te dragen wordt de baby geholpen zich prettiger te voelen, dicht bij de ouder in een ontspannen houding. Bij pijn werkt lichaamswarmte beter dan een kruik. Voor baby's met reflux is het bovendien prettig om rechtop gedragen te worden na een voeding.

Bijzondere situaties
Ook in bijzondere situaties kan dragen fijn zijn voor ouder en kind. Denk bijvoorbeeld aan baby's die prematuur geboren zijn, kinderen met syndromale afwijkingen en baby's met heupdysplasie. Omdat het hoofdje van de baby minder op een matrasje, wipstoel of maxicosi ligt wanneer het gedragen wordt, kan dragen ook preventief of als behandeling worden ingezet bij plagiocephalie.
Dragen kan als verlengde beschouwd worden van het buidelen bij prematuren, met als belangrijke toevoeging: beweging. In meerdere ziekenhuizen in het buitenland wordt al gedragen met draagdoeken bij prematuren. Ook in Nederland zijn enkele ziekenhuizen gestart met het aanbieden van draagmogelijkheden. Zorgdragen Opleidingen heeft inmiddels Kinderfysiotherapeuten van Isala te Zwolle en Treant Zorggroep in Emmen hiervoor opgeleid.

Een artikel over het dragen van prematuren in het ziekenhuis was te lezen in VakbladVroeg, editie december 2015; u leest het hier op de site van de auteur.