Docenten

Karin Brügemann

“Ik ben afgestudeerd in 1999 in Groningen als fysiotherapeut en in 2008 ben ik cum laude geslaagd voor mijn opleiding Kinderfysiotherapie bij Avans+ in Breda. Momenteel richt ik mij voornamelijk op mijn werkzaamheden als eigenaar en docent bij Zorgdragen Opleidingen. Daarnaast ben ik werkzaam bij eerstelijnspraktijk Kinderfysiotherapie Emmen. Hiervoor heb ik jarenlang gewerkt bij Treant Zorggroep, Locatie Scheper Ziekenhuis in Emmen als kinderfysiotherapeute op de afdeling Kinderrevalidatie. Behalve bij de revalidatie, was ik ook werkzaam in de kliniek van het Scheper Ziekenhuis, waar ik voornamelijk de doelgroep prematuur geboren kinderen en hun ouders had.

Ik ben moeder van een dochter en een zoon. Door hen ben ik in aanraking gekomen met het dragen, zowel regulier als in bijzondere situaties. Beide heb ik gedragen, met soms flinke aanpassingen. Inmiddels zijn ze groot genoeg om zelf te lopen en is de tijd dat ik hen draag en dat zij hun poppen droegen voorbij.

Het dragen van kinderen werd in de tijd dat ik mijn kinderen droeg steeds populairder, en ook in mijn werk als kinderfysiotherapeut kreeg ik steeds vaker vragen van ouders over het dragen van hun kinderen. Om daar goed onderbouwde antwoorden op te kunnen geven, heb ik in 2011 de cursus tot Draagdoekconsulent gevolgd bij Trageschule Dresden. Vanaf toen ben ik vragen van ouders waarvan hun kinderen bij mij onder behandeling waren over dragen, gaan integreren in mijn werk. Daarna heb ik ook beide cursussen tot Draagconsulent bij Instituut voor Hechting gevolgd.

Behalve dat ouders steeds vaker vragen stelden, namen ook collega kinderfysiotherapeuten contact met me op wanneer ze vragen over dragen hadden. Ik werd uitgenodigd om lezingen te verzorgen en daarmee werd het idee geboren om Zorgdragen Opleidingen te starten. Inmiddels bestaat Zorgdragen Opleidingen 6 jaar en hebben meer dan 300 zorgprofessionals onze cursussen gevolgd. Ook heb ik meerdere lezingen mogen geven, zelfs internationaal, waardoor inmiddels vele zorgprofessionals geïnformeerd zijn over de mogelijkheden om het dragen te integreren in de zorg. 

Ik vind het prachtig om het geluk bij ouders te zien, wanneer zij hun kindje dichtbij hen voelen, wanneer ze merken dat het rustig wordt wanneer hun kindje gedragen wordt. Maar ik vind het ook een fantastische uitdaging om samen met ouders de complexere casuïstieken op te lossen; kinderen met beperkingen waarvan de ouders niet gebonden willen zijn aan een duwwagen kunnen ook gedragen worden of dragen kan bij hen ingezet worden als therapeutische interventie om de motoriek te stimuleren. De kennis en ervaring die ik ondertussen heb opgedaan over dragen deel ik graag met mijn collega’s uit de zorg. Mijn doel is om elke cursist enthousiast naar huis te laten gaan met veel nieuwe kennis en vaardigheden; gereedschappen die zij kunnen inzetten binnen de behandeling en begeleiding van hun cliënten.”

Wendy Haisma

Na mijn afstuderen aan de Rijksuniversiteit Groningen in de Letteren in 2002 werd ik eigenaar van een onderzoeks- en organisatiebureau. Toen mijn oudste kind geboren werd en ik haar veel bij me droeg, werd mijn belangstelling voor de achtergrond van dragen gewekt. Dragen was destijds nog vrij onbekend, en al snel kwamen de vragen van vrienden en kennissen om hen te leren dragen. Omdat ik dat niet zomaar wilde doen, maar met een stevige onderbouwing, volgde ik begin 2011 de basiscursus Draagconsulent bij de Trageschule Dresden. Hierna volgde ik nog de Vervolgcursus en de Certificeringscursus (begin 2012), die ik met goed gevolg heb afgesloten.

In mijn werk als draagdoekconsulent zie ik veel ouders die worstelen met de dagelijkse beslommeringen en uitdagingen die een baby met zich meebrengt. In situaties waarin er een beperking van ouder of kind meespeelt, zijn deze uitdagingen vaak nog groter. Het is mooi om ouders gereedschap aan te kunnen reiken om het dagelijks leven gemakkelijker te maken, en te zien hoe hun zelfvertrouwen groeit als hun baby zich tegen hen aan nestelt. Er zijn geen standaard oplossingen, elke situatie, elke ouder en elk kind is anders. Dat maakt het werk dynamisch en ontzettend leuk om te doen.

Het geven van lezingen, workshops en cursussen aan zorgprofessionals geeft mij de kans om dit gereedschap voor nog meer ouders en kinderen bereikbaar te maken

Anneke Westhoff

Ik ben bijna 25 jaar werkzaam geweest als kinderfysiotherapeut bij Zorggroep Treant, locatie Scheperziekenhuis te Emmen; zowel op de kinderafdeling van het ziekenhuis (veel pre- en dysmatuur geboren kinderen) als op de kinder- en jeugdrevalidatie (kinderen met meer of minder complexe beperkingen). Binnen de praktijk voor (kinder)fysiotherapie FysioSens in Nijverdal waar ik nu werk is er ook steeds meer vraag naar verantwoord, ergonomisch dragen.

Ondertussen heb ik , samen met mijn collega Karin Brügemann, heel veel ervaring opgedaan in het dragen van prematuur geboren kinderen en het zoeken naar de juiste individuele vormen van dragen bij kinderen met een (ernstige) beperking.

Omdat er veel vragen zijn bij draagconsulenten met betrekking tot het dragen van prematuur geboren kinderen heb ik, samen met collega Wendy, een cursusdag opgezet waarin we proberen om zoveel mogelijk aan deze vraag te voldoen; zowel theoretisch als praktisch.

Wanneer dat nodig is val ik met zeer veel plezier in als docent bij de cursus  Draagadvies voor zorgprofessionals of kinderfysiotherapeuten.

Hoe fantastisch is het om te zien wat het doet met ouder en kind als ze dicht bij elkaar zijn: genieten van de momenten samen. Waarom dan niet de overstap maken van buidelen naar (ergonomisch) dragen?

De combinatie van werken als kinderfysiotherapeut en draagdoekconsulent, is een prachtige manier om samen met ouders te komen tot een verantwoorde manier van dragen, waarbij het samen genieten met je kindje voorop staat. Wanneer een kind zich veilig en geborgen voelt is er ruimte voor ontwikkeling.