Docenten

Karin Brügemann

Ik ben afgestudeerd in 1999 in Groningen als fysiotherapeut en in 2008 ben ik cum laude geslaagd voor mijn opleiding Kinderfysiotherapie bij Avans+ in Breda. Momenteel werk ik bij Treant Zorggroep, Locatie Scheper Ziekenhuis in Emmen als Kinderfysiotherapeute op de afdeling Kinderrevalidatie. Behalve bij de revalidatie, ben ik ook werkzaam in de kliniek van het Scheper Ziekenhuis, waar ik vooral werk met prematuur geboren kinderen en hun ouders.

Ik ben moeder van 2 kinderen. Beide kinderen heb ik gedragen, zowel met rekbare en geweven doeken, als met SSC's (soft structure carriers).

In mijn werk als Kinderfysiotherapeut kreeg ik steeds vaker vragen van ouders over het dragen van hun kinderen. Om daar goed onderbouwde antwoorden op te kunnen geven, heb ik in 2011 de cursus tot Draagdoekconsulent gevolgd bij Trageschule Dresden. Vanaf toen ben ik vragen van ouders waarvan hun kinderen bij mij onder behandeling waren over dragen, gaan integreren in mijn werk. Ondertussen heb ik ook beide cursussen tot Draagconsulent bij Instituut voor Hechting gevolgd.

Zeker de laatste twee jaar werden de vragen van ouders steeds vaker gesteld, en namen ook collega kinderfysiotherapeuten contact met me op wanneer ze vragen over dragen hadden. Ik werd uitgenodigd om lezingen te verzorgen en daarmee is het idee geboren om Zorgdragen Opleidingen te starten.
Ondertussen ben ik met collega's in het Scheper Ziekenhuis een pilot gestart om het dragen bij alle prematuur geboren kinderen aan te bieden.

Ik vind het prachtig om het geluk bij ouders te zien, wanneer zij hun kindje dichtbij hen voelen, wanneer ze merken dat het rustig wordt wanneer hun kindje gedragen wordt. Maar ik vind het ook een fantastische uitdaging om samen met ouders de complexere casuïstieken op te lossen; kinderen met beperkingen waarvan de ouders niet gebonden willen zijn aan een duwwagen kunnen ook gedragen worden. De kennis en ervaring die ik ondertussen heb opgedaan over dragen wil ik graag met mijn collega's uit de zorg delen.

Wendy Haisma

Na mijn afstuderen aan de Rijksuniversiteit Groningen in de Letteren in 2002 werd ik eigenaar van een onderzoeks- en organisatiebureau. Toen mijn oudste kind geboren werd en ik haar veel bij me droeg, werd mijn belangstelling voor de achtergrond van dragen gewekt. Dragen was destijds nog vrij onbekend, en al snel kwamen de vragen van vrienden en kennissen om hen te leren dragen. Omdat ik dat niet zomaar wilde doen, maar met een stevige onderbouwing, volgde ik begin 2011 de basiscursus Draagconsulent bij de Trageschule Dresden. Hierna volgde ik nog de Vervolgcursus en de Certificeringscursus (begin 2012), die ik met goed gevolg heb afgesloten.

In mijn werk als draagdoekconsulent zie ik veel ouders die worstelen met de dagelijkse beslommeringen en uitdagingen die een baby met zich meebrengt. In situaties waarin er een beperking van ouder of kind meespeelt, zijn deze uitdagingen vaak nog groter. Het is mooi om ouders gereedschap aan te kunnen reiken om het dagelijks leven gemakkelijker te maken, en te zien hoe hun zelfvertrouwen groeit als hun baby zich tegen hen aan nestelt. Er zijn geen standaard oplossingen, elke situatie, elke ouder en elk kind is anders. Dat maakt het werk dynamisch en ontzettend leuk om te doen.

Het geven van lezingen, workshops en cursussen aan zorgprofessionals geeft mij de kans om dit gereedschap voor nog meer ouders en kinderen bereikbaar te maken

Anneke Westhoff

Ik ben bijna 25 jaar werkzaam geweest als kinderfysiotherapeut bij Zorggroep Treant, locatie Scheperziekenhuis te Emmen; zowel op de kinderafdeling van het ziekenhuis (veel pre- en dysmatuur geboren kinderen) als op de kinder- en jeugdrevalidatie (kinderen met meer of minder complexe beperkingen). Binnen de praktijk voor (kinder)fysiotherapie FysioSens in Nijverdal waar ik nu werk is er ook steeds meer vraag naar verantwoord, ergonomisch dragen.

Ondertussen heb ik , samen met mijn collega Karin Brügemann, heel veel ervaring opgedaan in het dragen van prematuur geboren kinderen en het zoeken naar de juiste individuele vormen van dragen bij kinderen met een (ernstige) beperking.

Omdat er veel vragen zijn bij draagconsulenten met betrekking tot het dragen van prematuur geboren kinderen heb ik, samen met collega Wendy, een cursusdag opgezet waarin we proberen om zoveel mogelijk aan deze vraag te voldoen; zowel theoretisch als praktisch.

Wanneer dat nodig is val ik met zeer veel plezier in als docent bij de cursus  Draagadvies voor zorgprofessionals of kinderfysiotherapeuten.

Hoe fantastisch is het om te zien wat het doet met ouder en kind als ze dicht bij elkaar zijn: genieten van de momenten samen. Waarom dan niet de overstap maken van buidelen naar (ergonomisch) dragen?

De combinatie van werken als kinderfysiotherapeut en draagdoekconsulent, is een prachtige manier om samen met ouders te komen tot een verantwoorde manier van dragen, waarbij het samen genieten met je kindje voorop staat. Wanneer een kind zich veilig en geborgen voelt is er ruimte voor ontwikkeling.